Śledź po kaszubsku. Tego składnika nie znajdziesz w sklepowych gotowcach, a dzięki niemu śledzie zyskują na smaku

Dodano:
Śledź po kaszubsku Źródło: Shutterstock / marcin jucha
Śledź po kaszubsku to pyszna sałatka śledziowa w aromatycznym, słodko kwaśnym sosie pomidorowym. Wypróbuj tradycyjny przepis na śledzie po kaszubsku.

Śledzie to ryby morskie, które stanowią składnik wielu pysznych potraw kuchni polskiej. Śledzie po kaszubsku można przygotować z filetów śledziowych solonych, które trzeba wcześniej wymoczyć w wodzie lub w mleku oraz z gotowych filetów śledziowych w oleju lub w zalewie octowej. Śledzi w oleju i śledzi w occie nie trzeba płukać i marynować przed dodaniem sosu pomidorowego. Ważnym składnikiem klasycznego przepisu są suszone śliwki, które nadają potrawie wyjątkowy słodko-kwaśny smak i głębszy aromat.

Przepis: Śledź po kaszubsku

Śledź po kaszubsku

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
14 godz. 15 min.
Liczba porcji
12

Składniki

  • 8 filetów śledziowych solonych
  • 3 duże cebule białe lub czerwone
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 10 suszonych śliwek
  • 3 średnie kiszone ogórki
  • 6 łyżek gęstego przecieru pomidorowego z kartonu lub domowego ketchupu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki octu spirytusowego
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki suszonego majeranku
  • cukier lub miód
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Moczenie śledziŚledzie solone zalej zimną wodą. Po około 30 minutach zmień wodę na świeżą. Płucz śledzie, wymieniając wodę, do momentu, aż ryba będzie miała delikatnie słony smak. Śledzie możesz również wymoczyć w zimnym mleku lub w wodzie z dodatkiem mleka w proporcji 1:1. Śledzie moczone w mleku mają delikatniejszy smak.
  2. MarynowanieWypłukane śledzie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż kawałki ryby do miski, dodaj ocet spirytusowy i dokładnie wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na 45 minut.
  3. KrojenieCebulę białą lub czerwoną obierz i pokrój w piórka. Suszone śliwki pokrój w paski lub kostkę. Ogórki kiszone pokrój w słupki lub kostkę. Przełóż ogórki na sitko, żeby odciekły z nadmiaru płynu.
  4. SmażenieNa patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz pokrojone śliwki i ogórki. Smaż 4-5 minut, często mieszając.
  5. Dodanie pomidorów i przyprawianieNa patelnię dodaj przecier pomidorowy lub domowy ketchup oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i smaż na małym ogniu 4-5 minut, często mieszając. Dopraw sos do śledzi świeżo zmielonym pieprzem oraz cukrem lub miodem. Wyłącz gaz i pozostaw sos do ostygnięcia.
  6. Dodanie śledziPrzełóż zawartość patelni do miski i dodaj zamarynowane w occie śledzie. Wymieszaj rybę z sosem, a następnie przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Możesz też przełożyć rybę z sosem do słoików.

Śledzie po kaszubsku podawaj ze świeżym pieczywem. Możesz przed podaniem posypać potrawę posiekaną natką pietruszki. To świetna przekąska na świąteczny stół i przyjęcia okolicznościowe.

Przydatne wskazówki, jak zrobić śledzie po kaszubsku

Sekretem wyjątkowego smaku potraw ze śledziami jest świeża, wysokiej jakości ryba. Najlepsze są filety śledziowe Matias lub a’la Matias. Kupując rybę, sprawdź, czy filety są grube, jędrne i zwarte. Unikaj zakupu nienaturalnie białych lub intensywnie żółtych, rozpadających się i rozmiękłych filetów.

Różne sałaki śledziowe możesz przygotować nie tylko z filetów śledziowych solonych, ale także z całych śledzi w słonej zalewie, które trzeba wyfiletować.

Jeżeli chcesz, aby sos pomidorowy miał bardzo intensywny smak, to zmniejsz ilość przecieru pomidorowego lub domowego ketchupu i dodaj więcej koncentratu pomidorowego.

Gotowe śledzie po kaszubsku możesz po przełożeniu do słoików przechowywać w lodówce przez 5-7 dni. Pamiętaj, aby słoiki szczelnie zamknąć.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...